✔"Henüz dünyaya gelmiş bir çocuktan hangi kural ve kaideye uymasını bekleyeceksiniz ki!.. Çocuk bu. Koşacak, coşacak, düşecek; bazen cam kıracak bazen de kalp... Eğer bir çocuk bunları yapmıyor; sanki büyük bir adam gibi, evin bir köşesinde akıllı uslu oturuyorsa muhtemelen o çocuk ya velidir ya da üzerinde yoğun duygusal veya psikolojik baskı vardır."
Bu kitab bizi bir kənarda sakitcə oturan, anasının hər dediyinə etiraz etmədən əməl edən, öz seçimləri olmadan valideynlərinin istədiyi istiqamətdə yaşayan "sözəbaxan" uşaqları böyük həsədlə müşahidə etmədən əvvəl, "tərbiyəli" kateqoriyasına ayırmadan öncə durdurub bir düşündürür. Burada bir şeylər yolunda getmir. Uşaq dediyin ata-ananın istədiyi kimi yönəldəcəyi pultlu bir oyuncaq deyil. Uşaq hər bir yetkin fərd kimi duyğuları, istəkləri olan şüurlu bir varlıqdır. Və böyüklər bu həyat yolçuluğunda uşaqları istədikləri yola yönəltmək üçün yox, onlara məhz özlərinin yollarını tapmaq üçün düzgün seçim etməkdə bələdçilik etməklə vəzifəlidirlər. Bunu bilmək uşaq tərbiyəsindəki bir çox problemin də həllinə qapı aralayır. Odur ki, hər kəs, xüsusən də validenlər bu kitabı oxumalıdır məncə.
Seçdiklərim:
▪️ Her birimiz sevilmeye muhtaç; ama (maalesef) her birimiz sevgi isteyene kaşları çatık...
▪️ Anne sevgisine doyamadan büyümüş bir çocuk, bu ihtiyacını bir ömür boyu sırtında bir yük gibi taşıyacak, kendisini delice sevenler olsa da sevgi ihtiyacını bir türlü doyuramayacaktır.
▪️ Unutma ki insan, acısını ve ıstırabını çekerek kazandığı şeylere sahip çıkar.
▪️ "Bağımlılık" kaos, "bağlılık" huzur doğurur.
▪️ Terbiyenin kelime anlamı, çocuğun "ruhen" ve "cismen" yükselmesi, olgunlaşması, kemale ermesidir.
▪️ Ne yazık ki günümüz eğitim sistemi, her şeyden bir şey öğretmeye yönelik olduğu için bir şeyden her şeyi bilmeye yönelik kabiliyet taşıyan çocuklar arada kaybolup gitmekteler.
▪️ Anne babanın çocuk terbiyesinde aslî görevi, çocuğunun fıtratını değiştirmek ve onu akıllı uslu, sessiz sakin bir çocuk yapmak için mücadele etmek değil, aksine çocuğunun özelliklerini keşfedip o özelliklerine göre onu yetiştirmek ve onun kendisi gibi olma yolunu açmaktır.
▪️ Bilinçli bir ailenin iftar hazırlık saatleri bir yardımlaşma ve telaş içinde geçmelidir. İftar sofrası hazırlamak sadece annenin vazifesi olmamalıdır. Mutfak sadece annenin sırtına bir kambur gibi yüklenmemeli.
▪️ Bir anne, otoriter olmaya soyunur ve babanın rolünü üstlenirse ortaya "şiddet" çıkar.
▪️ Çocuklarına karşı fıtratlarının gereği olarak şefkat sunan annelere, çevre tarafından çok defa, "Bu kadar yumuşak olma, çocuklar yarın seni dinlemez" ikazlarının yapılması, o annelerin "doğal anne" olmaları önünde, psikolojik bir baskı unsuru olmaktadır.
▪️ Oyun, çocuğun dünyasında büyülü bir masal ülkesidir. Orada sizin tanımadığınız; ama çocuğunuzun arkadaşı olan birçok şey gizlidir. Sizin göremediğiniz eşyaları, sesini duyamadığınız birçok şarkıları vardır...
▪️ ...biz uzmanlar olarak silah kullanan çocukların dünyasında bir takım kötü insanların bulunma ihtimalini not alır ve böylesi çocukların kendi eziklik ve ör-selenmişliklerini oyuncak silahlarla atmaya çalıştıklarını gözlemleriz.
▪️ Sağlıklı terbiye almış çocuk, sosyal çevresi ile dayanışma ile yaşayan ve kendi dışındaki, canlı ve cansız varlıklar ile uyum içinde olmaya çalışan çocuktur".
Güzel alıntılar var. Çocuğu doğru tanıyıp yönlendirmek önemli...
YanıtlaSilMen de çox sevdim. Doğru. Uşağın fitretini bilib ona göre davranmaq çox önemlidir.🌹
SilMerhaba hocam sizi bloğuma davet ediyorum davetimi kırmaz gelirseniz çok mutlu olurum :)
YanıtlaSilhttps://yusufakmann.blogspot.com/