6 Şubat 2021 Cumartesi

Ali Benjamin / Hayalet Kalp

 


✔"Herkesin öyküsü başından sonuna kadar farklıdır. Bir süreliğine ikisi birmiş gibi gözükse bile kimsenin öyküsü aslında kimseninkiyle birlikte gitmez."

Kitab Zu (əslində Suzanna) adlı bir qızın vəfat edən rəfiqəsinin boğularaq öldüyünü qəbul edə bilməməsi və  bu ölümlə bağlı araşdırmasının onu (və eyni zamanda bizi) meduzalarla bağlı bəzi həqiqətləri öyrənməyə aparıb çıxarmasından bəhs edir. Məsələn, biz Meduzlarla bağlı nə qədər məlumatlıyıq? Açığı mən "Hayalet Kalp"i oxuyana qədər bu okean canlıları ilə bağlı çox az şey bildiyimi anladım. Məsələn meduzaların ürəyi və qəlbi yoxmuş. Və bir ildə minlərlə insanı sancaraq zəhərləyə, hətta öldürə bilirmişlər. Meduzaların bəhsi çox keçsə də əlbəttə ki, kitabın əsas mövzusunu dostluq, sevgi, anlayış, əzm kimi bir çox şey təşkil edir. Maraqlı və axıcı bir kitab kimi daha çox yeniyetmələrin zövq alacağını düşünürəm.

Seçdiklərim:

▪️Bir insan yalnızca susarak görünmez olabilirmiş.

▪️Aslında herkesin sandığı gibi konuşmayı reddediyor değildim. Yalnızca, gerekmedikçe dünyayı sözcüklerle doldurmamaya karar vermiştim.

▪️Bazen bir şeylerin değişmesini öyle çok istersiniz ki herşeyin aynı kaldığı bir odada bulunmaya bile katlanamazsınız.

▪️Herkesin öyküsü başından sonuna kadar farklıdır. Bir süreliğine ikisi birmiş gibi gözükse bile kimsenin öyküsü aslında kimseninkiyle birlikte gitmez.

▪️Yetişkinler herkes gibidir, aslında gerçek düşüncenizi söylemenizi istemezler.

▪️"Sözsüz iletişim bazen sözlü iletişimden daha iyi olabilir. Sessizlik sesten fazlasını söyleyebilir , aynı şekilde bir kimsenin yokluğu , varlığından bile çok yer kaplayabilir."

▪️Veda etmek önemlidir. Yaşama yeniden başlamamızı sağlayan şey vedalardır.

▪️"Kuş olsaydım sonbaharların peşinde dünyayı dolaşırdım ."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder