16 Mart 2020 Pazartesi

Alfred Adler / Yaşamın anlam ve amacı



   Psixologiyaya qarşı günü gündən artan marağım sayəsində oxudum Alfred Adlerin "Yaşamın anlam ve amacı" kitabını. Təəssüf ki, yenə pdf oxumaq nəsib oldu. Ona görə istədiyim sürətdə getmədi. Amma kitabın mənə qatdıqları, ordan aldığım bilgilər o qədər çox oldu ki, nə yaxşı, nə yaxşı mən bu kitabı oxudum deyə düşündüm. 

   Kitabda adından da məlum olduğu kimi insanın bu həyatdakı yaşama səbəbini və məqsədini açıqlamağa çalışıb Alfred Adler.

   Və o qədər gözəl açıqlayıb ki... Onun düşüncələri və görüşlərinin demək olar ki, hamısı ilə razılaşdım. Çünki, həyatı, xüsusən, insanları fitrətlərinə uyğun təhlil edir.

   Başda insanın dünyadakı 3 vəzifəsindən danışır:
1) İş-güc - Dünyanın bizi təmin etdiyi imkan və şərait daxilində özümüzü inkişaf etdirməliyik
2) Sosiallıq - Həyatda qala bilmək üçün digər insanlarla əl-ələ çalışıb öz həyatımızı və digər insanların həyatını davam etdirmək və onlarla bərabər duyğuları paylaşmalıyıq.
3) Cinsəllik - İki ayrı cinsiyyət olaraq insanların bir-birinə bağlanması, fərdin və cəmiyyətin varlığını davam etdirə bilməsi üçün sevgi və evliliklə vəzifələndirilmişik.

   Bu üç vəzfəni yerinə yetirməkdə uğursuz olan insanların problemini uşaqlıq dövründəki həyatlarına bağlayaraq həmin insanları üç kateqoriyaya ayırır Alfred : 1.Yetersiz organlarla dünyaya gelen; 2.Şımartılan; 3.İhmal edilen.

   Və bəlkə də kitabın əsasını bir cümlə ilə ifadə edir müəllif : "Yaşam demek, insanlara ilgi göstermek, bütünün bir parçası olmak, elden geldiğince insanlığın esenliğine katkıda bulunmaktır."

   Kitabda ayrı ayrı başlıq altında çox məqamlara toxunub yazıçı-psixoloq. Məsələn mənə ən maraqlı gələnlərdən biri uşaqlığımızı düşünərkən xatırladığımız ilk xatirənin bizim psixologiyamızı, həyata baxışımızı ortaya çıxarmasıdır. 

  Hər başlıq altında çox maraqlı və önəmli məsələlərə toxunulub. Təəssüf ki, hər biri haqqında yazmaq mümkün deyil. Sadəcə mövzuların rəngarəngliyini bilməyiniz üçün və də unutmayım deyə başlıqları qeyd edirəm bura.

Kitabdakı mövzu başlıqları :
1. Yaşamın anlamı
2. Ruh ve beden
3. Aşağılık ve üstünlük kompleksi
4. İlk anılar
5. Düşler
6. Aileden kaynaklanan etkiler
7. Okuldan kaynaklanan etkiler
8. Yeniyetmelik
9. Suç ve suçun önlenmesi
10. İş ve meslek
11. İnsan ve diğer insan
12. Sevgi ve evlilik

  Qısacası, həyatı sorğulayan, insanları, özünü analiz etməyi sevən və psixologiya ilə maraqlanlar üçün çox dəyərli bir kitabdır "Yaşamın anlam ve amacı".

                     Seçdiklərim:
✔Bizi sıkıntıya sokan, yaşantılarımızdan kaynaklanıp travma olarak niteleyeceğimiz şok değildir, tersine biz kendimiz yaşantılarımızı amaçlarımıza hizmet edecek biçime sokar, yaşantılarımıza verdiğimiz anlamla kendimizi belli bir yazgıya yükümlü kılarız.

✔Bir annenin ilk görevi, belli bir kişiye tamamen güvenebileceği duygusunu çocukta uyandırmak, daha sonra da bu güvenin giderek açılım kazanarak derinleşmesini ve sonunda bütün çevrenin güven kapsamına alınmasını sağlamaktır.

✔İnsan karakterinin değişmeden kaldığı ileri sürülür bazen; ama böyke bir savı ileri sürenler, kişinin yaşam içindeki konumunu kavramlarını sağlayacak anahtarı asla ele geçiremeyenlerdir.

✔Ruh bir motora benzer, bedende keşfedebileceği tüm olanakları harakete geçirir ve karşılaşacağı tüm güçlüklerde bedenin kendisine güven ve üstünlük sağlayacak bir konumu ele geçirmesine katkıda bulunur.

✔Psikolojinin görevi, bireyin bütün dışavurum biçimlerinde saklı anlamı araştırmak, bireyin amacının kapısını bize aralayacak anahtarı ele geçirmek ve bu amacı başka bireylerin amaçlarıyla karşılaştırmaktır.

✔Çevresine gereği gibi uyum sağlayamayan ve çevrenin beklentilerini karşılamada zorlanan bir vücut, genel olarak ruh tarafından bir yük olarak algılanır.

✔Canına kıyan her kesin, ölümünden sorumlu tutmak istediği biri vardır. İntihara kalkışan kişi şöyle söylemek ister adeta: " Ben insanlar arasında en ince duygulu, en hassas biriydim, ama sen alabildiğine zalim davrandın bana."

✔Anılar bir kişinin yaşam öyküsünü oluşturur; kendi kendisini uyarmak ya da teselli etmek, belirlediği amaca giden yoldan ayrılmamak, geçmişte kalmış deneyimlerden yararlanıp sınanmış bir davranış biçimiyle gelceğin karşısına çıkabilmek için, insanın kendi kendine anlattığı bir öyküdür bu.

✔Bir kadın evin idaresine bir sanat gözüyle bakıyor, ilgisini bu sanat üzerinde yoğunlaştırıyor, böylelikle diğer insanların yaşamlarını aydınlattığına ve zenginleştirdiğine inanıyorsa, dünyadaki bütün başarılı işlerden aşağı kalmayacak bir iş yapmış olacaktır. 

6 yorum:

  1. Ben de psikoloji kitaplarını merak ediyorum ama okurken biraz zorlanıyorum. Bu durumu aşmam gerekiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitab əsla zorlamadı məni. Oxumamısınızsa mütləq oxuyun məncə. O qədər gözəl anlatır ki, Alfred. Tərcüməsi də mükəmməldir. ❤🌹

      Sil
  2. kitabı merak ettim. Listeme ekledim. Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Men teşekkür edirem deyerli yorumunuz üçün. Ümid edirem siz de severek oxuyacaqsınız.❤

      Sil
  3. adler saooool, önemli kitapmış, aklımda olsun :) insanı tanıma sanatı adlı kitabını okuduydum o da iyidi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanı tanıma sanatı da menim oxuyacaqlarım siyahısındadır. Onu da oxuyacağam en qısa zamanda.❤

      Sil