25 Ağustos 2020 Salı

Peyami Safa / Yalnızız


    ✔"Bizim ebedi kalmaya namzet tarafımız, herkese, her şeye, her zamana, her mekana şamil ve Allaha bağlı olan "şuurüstü" ruh bölgemizdir. Onu geliştirdiğimiz nisbette yalnızlık dramımızdan kurtuluruz."

   Başlayarkən birdən bu nədir, nə baş verir deyə tappadan hadisələrin ortasına düşür oxucu... Obrazları da, hətta deyərdim ki, yazıçını da qınayır qəbində, qeyri-əxlaqi məqamlara görə... Sonradan hadisələr və başlanğıcda oxucu üçün gizli saxlanılan məsələlər çözüldükcə hər şey aydın olmağa başlayır... 

   Semim obrazı var, kaş ki, yanımızda, yaxınımızda belə biri olsa deyə düşündürən. "Simeranya" adlı utopik bir xəyal dünyası olan adam... Mövzusu hələ də aktual olan, Avropalaşma cəhdi, qərbi dünya sevdası ilə milli kimliyini unutma qəfləti və bundan ortaya çıxan mərəzlər kimi mesaj yüklü süjet xəttinə malik, həyəcanlı, maraqlı və axıcı bir əsərdir. Dili isə tək kəlimə ilə mükəmməl. Yazıçının söz xəzinəsi və bu günlə səsləşən dünyagörüşü məni valeh etdi.

               

                Seçdiklərim :

 


▪︎ Aşka ait her mesele, yalnız onunla, onun içinde hallolunur. Aşk kendisine dışarda ne hedef, ne de vasıta arar. Dışarıdan himayeye de ihtiyacı yoktur. Bu sömürge değil, muazzam bir imperatorluktur.

▪︎ İnsanı yalnız bir illet öldürür : Sıkıntı. Öteki hastalıklar bunun vücuttaki çeşitli görünüşleridir.


▪︎ Yani prensibinde kutuplaşma bulunan olmak dramına karşı aciz insanın elindeki geçici silah, yalandır.


▪︎ Her sıkıntı bir isyan hazırlığıdır. Ruhta başlayan bu hazırlık vücudun hastalanması şeklinde organik bir isyana çevrilir.


▪︎ Bazen hakikat vahşidir. İnsanların arasına salıvermeye gelmez.


▪︎ Zengin bir hayal içinde meçhul, daima malumun en korkunç rakibidir.


▪︎İnsan ya geleneklere karşı koyup açık ve cesur yaşamalı, yahut da, inandığı bazı kıymetler varsa, onlar için fedakarlık yapmalı. En çirkin şey ikisine birden sahip çıkan müraıliktir (riyakarlıq).


▪︎Sana kolay bir formul vermek için diyebilirim ki, aşk iki kin arasında bir mütareledir (atəşkəs).


▪︎Unutmanın en emin çaresi hatırlamaktı.


▪︎Bütün ihtilaflarımızda yalnızlıklarımız çarpışıyor. Hatta kendi kendimizle mücadilelerimizde bile kendilerimiz bir-birine karşı yalnızdır.


2 yorum:

  1. bu yazarı çok severiim, bu romanı da çok güzel yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peyami Safadan oxuduğum ilk eser oldu Deep. Men de çox çox beyendim. Mütleq başqa eserlerini de tapıb oxumağa çalışacağam.❤😘

      Sil