23 Kasım 2020 Pazartesi

Michael Ende / Momo

 


✔ "Artık öğrendiği bir şey vardı: Başkalarıyla paylaşılmayan zenginlikler insanı mahvediyordu."

   Bir vaxtlar hər kəsin zamanı vardı. Paltaryuyan, qabyuyan maşınlar olmadığı günlərdə qonşu qadınlar işlərini erkəndən bitirib toplaşır, söhbətləşir, qohum-əqraba axşamları çay içib, dərdləşmək üçün bir-birlərini ziyarət edirdi. Sonra həyatımızı asanlaşdıran alətlər çıxdı ortaya. Əslində hər biri bizə xeyli zaman qazandırdı. Amma nə sirdirsə əksinə, insanların nəinki başqalarına, heç özlərinə də ayıracaq zamanları qalmadı. Bəs bizim zamanımız hara gedir? Bəlkə onu oğurlayan biri var. Bizim əsrin bax bu düşündürücü sualını obrazlaşdıraraq qəflət içində olan bizlərə təqdim edir yazıçı. Zamanımızı oğurlayanları ifşa etmək üçün balaca qəhrəman Momonu göndərir köməyimizə. 

Seçdiklərim


✔ Çok az insan gerçekten iyi bir dinleyicidir.


✔...dünyadaki bütün anlaşmazlıklar kasıtlı ya da kasıtsız, aceleye getirilerek söylenmiş birtakım yalan yalnış sözlerden kaynaklanıyordu.


✔ Fakat zaman gerçek sahiplerinden alınınca ölüyor. Her insanın kendisine ait belli bir zamanı vardır. Ve bu zaman da yalnızca onda kaldıkça canlıdır, yaşar.


✔ İnsanlar ölümün ne olduğunu bilselerdi ondan hiç korkmazlardı. Korkmayınca da kimse onların yaşam zamanını çalamazdı.


✔ Hayatta en tehlikeli şey gerçekleşmiş hayallerdir.


8 yorum:

  1. Çoook sevdiğim kitaplardan .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Men de sevdim. Bəsir bir dildə yazılmış, lakin mesaj yüklü, düşündürücü bir kitab idi. ❤😘

      Sil
  2. Momo'yu çok önceden okumuştum. Güzel mesajlar barındıran bir kitaptı.
    ''Çok az insan gerçekten iyi bir dinleyicidir.'' sözü oldukça doğru. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deyilmi? Çox doğru. Men de uzun müddet önce oxumuşdum. Paylaşmaq indiye nesib oldu.😊❤

      Sil
  3. ✔...dünyadaki bütün anlaşmazlıklar kasıtlı ya da kasıtsız, aceleye getirilerek söylenmiş birtakım yalan yalnış sözlerden kaynaklanıyordu.

    Bu alıntıyı çok beğendim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beli, men de çox beyendim. Bu arada uzun müddetdir qarşılıq vere bilmediyim halda tez-tez sehifeme baş çekib, yorum yazaraq yazılarıma fikir bildirdiyiniz, destek olduğunuz üçün minnetdaram. En qısa zamanda bloqunuzu ziyarete gelecem men de.🇦🇿❤🇹🇷

      Sil
  4. Ummancığım, gazanız mübarek olsun canım, Dağlık Karabağ'ı geri almanıza çok sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minnetdaram. Çox sağ olun. Şükür bize hesret torpaqlarımızı, haqqımız olanı geri aldıq. Tam üreyimizce olmadı belke netice, amma buna da şükür. Her şeyin bizim üçün çox daha yaxşı olacağına inanıram. Artıq xalqımız gözünü açdı, dünyaya da özünü isbat etdi. 🇦🇿❤🇹🇷

      Sil