30 Nisan 2020 Perşembe

Hər aya 1 Kitab, 1 Film

   Salam hər kəsə. Ümid edirəm ki,yaxşısınızdır. Artıq may ayı başlasa da aprel ayının "Hər aya 1 Kitab, 1 Film" etkinlik yazısını indi yazıb yayınlamağa imkan tapıram 🤦‍♀️ Amma yayınlama tarixini aprelə qoyuram. Hələ də rayondayıq. Gün hardan başlayıb bitir xəbərimiz olmur. Üstəlik Ramazan da başlayıb. İftardan sahura yatmaq adətimiz də yoxdur. Qısacası, gün rejimimiz dəyib bir-birinə. Amma kitab oxuma və film izləməyə mütləq zaman ayırıram. Sadəcə oturub yorum yazmaqda çətinlik çəkirəm bir az.
Nə isə keçək yazımıza.

Aprel ayı

▪️ Kitap : Korku Avcısı - Chris Carter
(Əvəzinə Alfred Adler - İnsanı tanıma sanatı)

▪️ Film : Sevginin Gücü (Leon)


Alfred Adler - İnsanı tanıma sanatı.


   Bu ayın kitabını pdf olaraq (digər variantını kənddə olduğumuz üçün tapmağım onsuz da qeyri-mümkündür :( )heç yerdə tapa bilmədiyim üçün çoxdandır oxumağı planladığım bir kitabı oxumaq qərarına gəldim.

   Eyni müəllifin "Yaşamın anlam ve amacı" adlı kitabını çox sevmişdim. Odur ki, bu kitabı da mütləq oxumalıyam deyə düşündüm. Kitabda incə ayrıntılarla o qədər çox şeyə toxunulub ki... Temperament tiplərindən tutmuş, insanları bir-birindən fərqləndirən bir çox xüsusiyyətlərə, yenə yuxu, xəyal aləminə, insanı tanımaq sənəti ilə məşğul olacaq insanların xarakterlərinə, ən əsası və ən çox bəyəndiyim məqam isə qadınlara, onların yaşam tərzinin ruhlarında yaratdığı təsirlərə belə toxunur müəllif. Qısacası, bu kitabı da çox sevdim və insanoğlu adlı sirli məxluqla əlaqədar bir çox şeyi də öyrənmiş oldum.

  Sonda seçdiyim cümlələrin bəziləri ilə sizi baş başa buraxıram.

Seçdiklərim:
(Bir çoxunu ələmişəm hələ:)

✔"...gerçek anlamıyla insanı tanıma sanatını elde edecek kişiler belirli bir grup içinden çıkacaktır; bunlar da pişman olmuş günahkârlar’dır, yani ruhsal yaşama ilişkin yanılgıların içinde bulunup sonradan kendilerini kurtarmış, ya da en azından bu yanılgılarla burun buruna gelmiş kimselerdir."

✔ "...hayatta birçok kötü olayla karşılaşmış güçsüz çocukların hayal gücü üstün düzeydedir; böylesi çocuklar, düş kurup dururlar hep."

✔ "Hayli çocuk vardır ki, aslında bir başka ailenin evladı olduğu düşüncesinden kolay kolay vazgeçemez, günün birinde gerçeğin gün ışığına çıkacağını ve asıl babasının (her zaman da yüksek mevkide biridir bu) çıkıp gelerek kendisini alıp götüreceğini düşleyip durur. Bunlar ruhlarında bir aşağılık duygusu barındıran, birtakım yoksunluklar içinde yaşayan, gerektiği gibi ilgi görmeyen ya da çevrelerinden gördüğü sevecenlikle yetinmeyen çocuklardır."

✔ "Çocuk üzerinde uygulanacak bilinçli bir eğitim, onu, yaşadığı güvensizlik duygusunun elinden kurtarmak, yaşam için beceri, bilgi, üstün bir anlayış ve başkalarına karşı ilgiyle donatmak amacını güder."

✔ "Oyunla harcanan zamana, hiç de boşa gitmiş bir zaman gözüyle bakılmamalıdır. Gelecek için hazırlanma amacı dikkate alınırsa, her çocuğun daha çocuk yaşta, ileride sergileyeceği büyük insanın kimi özelliklerini içerdiğini söyleyebiliriz."

✔ "Unutkan insanlar öyle kişilerdir ki, açıkça başkaldırmaya pek yanaşmaz, ama unutkan davranışlarıyla ödevlerine karşı yeteri kadar ilgi duymadıklarını ele verirler."

✔ "...kendini beğenmiş biri, çoğunlukla ilgili özelliğinin hiç farkına varmaz, tersine öyle davranır ki, sanki alçakgönüllülüğü herkesin dikkatine çarpmaktadır."

✔ "Her evlilikten önce aslında kadının erkeğe sorması gereken çok önemli bir soru vardır: “Uygarlığın o üstün erkeklik ilkesi karşısındaki, özellikle aile konusundaki tutumun nedir?” Soru, çoğunlukla yaşam boyu bir karara bağlanmadan kalır. Bunun da sonucu, bazen kadının erkekle eşit haklara sahip olmak için büyük bir çaba harcaması, bazen de çeşitli derecelerde bir teslimiyettir."

✔ "Kişisel üstünlük uğruna sürekli bir boğuşmadır erkeksilik, çünkü üstün olmaya da erkeksi bir gözle bakılır."

✔ "Çocukluğundan başlayarak bütün dünyanın, kızlara belirli bir önyargıyı benimsetmeye çalıştığı, böyle bir önyargının da kızların kendi değerlerine olan inancını ve kendi özgüvenlerini sarsmaktan, doğru dürüst işler becerebilme umutlarını yıkmaktan başka şeye yaramadığı gözden kaçırılır çoğunlukla."

 ✔ "Uyku bozuklukları, her zaman aşırı bir ihtiyatın ve güvensizliğin belirtisidir. Kötümserler, yaşamın düşmanca davranışlarından kendilerini daha iyi koruyabilmek için, adeta uyumayıp sürekli nöbet tutarlar."

✔ “Bir insanın ideal davranışı belirli bir ölçüyü aşıp da, iyi kalpliliği ve insancıllığı göze batar bir boyut kazandı mı, durumdan kuşku duymanın yeridir.”

✔"Sözde hak edilmemiş bir yazgıdan ötürü saygısız kişilerin yakınmalarının nedeni, çokluk saygısızlıklarına o zamana kadar katlanmış kimselerin bir süre sonra iyi niyetli çabalarına son verip onlara sırt çevirmeleridir."

✔ "Bir insanın kendisini durmadan belanın bulduğu biri gibi göstermesi, üzerimizde bazen pek masum bir izlenim bırakır. Oysa gerçekte böyleleri bütün düşmanca güçlerin salt kendileriyle ilgilendiğini, kendilerinden başkasına kulak asmadığını söyleyerek alabildiğine bir kendini beğenmişlikle dolup taştıklarını ele verir."

Film : Leon (Sevginin gücü)


   İllər öncə bəlkə də uşaqlığımda baxdığım və bəyəndiyim bir filmdir Leon. Odur ki, başda izləməkdə bir az tərəddüt etdim. Amma nə yaxşı ki, nə yaxşı ki, sonunda izləmək qərarına gəldim.

   Başdan sona süjet xəttini bildiyi halda göz yaşı qurumazmı insanın?! Matildanın - güclü görünməyə çalışan o kiçicik qızın yalnızlığı və qatlandığı həyatın ağırlığınamı desən, Leonun - köntöy, amma qəlbi tərtəmiz, şəfqət dolu adamın yalnızlığınamı desən, yoxsa bu iki yalnızlığın qovuşmasından ortaya çıxmış şəfqət, mərhəmət, fədakarlıq, adanmışlıq dolu, büllur kimi tərtəmiz bir eşqin nakamlığınamı desəm...


  Qısacası, ağlayası, qəlb sızladası o qədər çox şey vardı ki... Başdan sona heç bezmədən izləyəcəyiniz, su kimi axıb gedən və sonda qəlbinizdə bir dünya duyğu buraxan bir filmdir "Leon". Odur ki, indiyənəcən izləmədinizsə çox şeyi qaçırmısınız məncə.

   Sonda filmi təkrar izləməyimə vəsilə olan canım bloqdaşlarıma təşəkkür edirəm. Onların da səhifələrinə ziyarət etmək, yazılarını oxumaq istəsəniz aşağıdakı linklərə tıklayın sadəcə.

Sağ olun, sevgiylə qalın... 💞

Mor Düşler Kitaplığı

Gonca'nın Dünyasından 

10 yorum:

  1. leon'u bu aralar daha sık duyuyorum. İZlemeliyim bende:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ümid edirəm ki, siz də bəyənərsiniz 🤗❤

      Sil
  2. Metehan'la izleyeceğiz bir ara bh filmi. Çok severim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmləri təkrar izləməyi sevmirəm əslində. Amma bu filmi bəlkə də çoxdan izlədiyim üçün idi heç yorulmadan sevərək izlədim. Sizə də xoş izləmələr.❤❤

      Sil
  3. Sessiz Umman, filmi beğenmiş olmana sevindim :) Ben ortalama bulmuştum bu yüzden diğer katılımcıların seviyor olması beni mutlu etti. Ayrıca kitap konusunda da biz bu ay atladık kitabı. Taşınınca koyduğumuz yeri bulamadık gitti öyle :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zövqlər fərqlidir təbii ki. Kitabı oxuya bilmədiyim üçün üzülmüşdüm. Siz də oxuya bilmədiniz demək ki... Xeyirlisi yeni ayda ikisində də sizə qatılacam inşəAllah.🤗❤

      Sil
  4. Kitap konusunda yardımcı olmak istedim ama ben de bulamadım. :( Farklı bir kitapla da olsa bize eşlik etmeniz mutlu etti. ♥
    Alfred Adler - İnsanı tanıma sanatı kitabını da merak ettim, okunacaklara ekleyeyim :)
    Bize eşlik ettiğiniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildim ki, siz də tapmadınız. Əvvəlki aylarda çox köməyiniz dəymişdi, minnətdaram. Nə demək, fiziki olaraq uzaqlarda olsaq da, eyni kitab və film həyəcanını paylaşmaq, sonra bu təəssüratlarımızı ortaq bir məkanda - bloqlarda müzakirə etmək mənə də çox xoş oldu. Əlimdən gəldiyi qədər qatılmağı düşünürəm sizə. 🤗❤❤

      Sil
  5. Hi dear, your blog is so beautiful. I really like it.
    Follow for follow? I already follow you. Btw I am the new one and I would appreciate it.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi. You are welcome. It is nice to see you in my blog. I will definitely visit your new blog. Thanks for you visit.❤

      Sil