30 Aralık 2020 Çarşamba

Müthiş Psikoloji / Hayır Diyebilme Sanatı

 


   Çox bəyənərək oxuduğum bir kitab daha. "Xeyr" deməyi bacarmayan mənim kimilərə əslində bununla özümüzü necə bir sıxıntıya həbs etdiyimizi, "xeyr" deyə bilməklə sərhəddimizi necə qoruya biləcəyimizi tək-tək izah edən, çox şey öyrəndiyim bir kitab oldu " Hayır Diyebilme Sanatı". Amma oxuyarkən narahat olduğum bir məqam var idi. Bir az oxuduğunu öz düşüncə aləmində çox götür-qoy etməyən, təhlil edib lazımi bilgiləri süzgəcdən keçirməyən biri üçün kitab təhlükəli ola bilər. Çünki şəxsi duyğu və düşüncələr qalın xətlə vurğulanaraq, çox mən mərkəzli bir yol izlənilib. Bu da zəif bir insanda öz sərhədlərini qorumaq üçün bir görüş yaratmaq əvəzinə, başqalarının sərhəddinə də müdaxilə edə biləcək eqoist bir mənlik ortaya çıxara bilər. Nə isə... Yenə çox danışdım... Kitabın həm özündən, həm də müəllifin başqalarından sitat gətirdiyi o qədər gözəl alıntılar var ki... Ən yaxşısı sözü verim onlara...


Seçdiklərim:


✔“Bazen seçim yaparsın bazen de seçimler seni olduğun kişi yapar.” 

Gayle Forman 


✔Sınırlarınız, kim olduğunuzdur.


✔Hayır diyemediğiniz her konuda, sınırlarınızın ihlal edilmesine izin verirsiniz ki, sınırları ihlal edilmiş bir ülke özgür değildir.


✔Daha çok sevilmek, sayılmak, huzur ortamında yaşamak, çatışmadan uzak kalmak uğruna gözden çıkardığınız sınırlarınız hapishanenize dönüşür.


✔“Bu hayatın yarısı çok hızlı evet demekle, diğer yarısı da zamanında hayır diyememekle geçiyor.” 

Josh Billings


✔“Fark etmez” cevabı hayır diyemeyenlerin yedek cümlesidir. 

✔Ne kadar çok kullanırsanız, o kadar yabancılaşmaya başlarsınız kendinize.


✔“Kendinizi başka birisinin düşüncelerine göre incelemeye çalışırsanız hep ikinci el bir insan olarak kalırsınız.” 

Jiddu Krishnamurti


✔İnsan hayatta kendine verdiği değer kadar mutludur.


✔ Kendinize biçtiğiniz değerin karşılığını başka yüzlerde aramak samanlıkta iğne aramak kadar beyhudedir, yorucudur, gereksizdir.


✔Kendiniz gibi olmaktan korkmayın. Hepimizin eksikleri, kusurları ve hataları var. Hayat artılarıyla eksileriyle bir bütün halinde yaşandığında büyülüdür.


✔Hayır demek reddetmek değil sahiplenmektir. Kendi sınırlarınızı belirlemek ve kendi benliğinizi sahiplenmektir.


✔Kendimize yönelik geliştirdiğimiz “kusursuz olma takıntısı” hayırlarımızı engelleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder