30 Aralık 2020 Çarşamba

Alexandre Dumas / Kamelyalı Kadın


 ✔"Ben onundum, o ise herkesin..."

   Bəzi sevgilər vardır, güvənilməyən, inanılmayan. Bu sevgilərə barmaqarası baxılır. Bu sevgilər sahibləri üçün artıq hesab olunur, hətta qınanılır. 

   Marguarite Gautierin sevgisi də məhz bu cür sevgilərdəndir. Niyə? Çünki o yüngül həyat tərzi seçən qadınlardandır. Həyatının bir qismini laqeyd və özünə hörmət etmədən keçirdiyi üçün, bir nəfərin qəlbinin gerçək sahibi olmaq əvəzinə, bir çoxlarının ehtiraslı xülyalarının bəzəyi olduğu üçün sevdiyi zamanda da həyat ona qarşı acımasız davranır. 

   Yazıçının üslubu da maraqlıdır. Öz həyatında başına gələnlərdən yol çıxaraq yazdığı üçündürmü, bilmirəm, o qəhrəmanına nə haqq qazandırır, nə də acımasızca tənqid edir. Sadəcə, neytral bir baxışla hər şeyi ortaya qoyaraq qənaəti oxucunun özünə buraxır. Maraqlı və axıcı bir əsərdir.

Seçdiklərim:

✔Gün ışınlarını hiç görmemiş körlere, doğanın ezgilerini hiç işitmemiş sağırlara, ruhunun sesini hiçbir zaman duyuramamış dilsizlere acırsınız da utanç gibi yalancı bir bahane bulur, zavallı kadınları deliye döndüren, iyiyi göremiyecek, Tanrının sesini duyamayacak, aşkın ve inancın arı dilini konuşamayacak duruma getiren bu gönül körlüğüne, bu ruh sağırlığına, bu bilinç dilsizliğine acımak istemezsiniz.


✔Tüm aklı başında insanların çabaları aynı amaca yöneliyor, tüm güçlü istemler aynı ilkeye bağlanıyor : İyi olalım, genç olalım, doğru olalım! Kötülük bir hiçden öte bir şey değil, iyiliğin gururunu taşıyalım, her şeyden önce de umudumuzu yitirmeyelim.


✔Çocuk küçüktür ama, büyük adam onun içindedir; beyin daracıktır, ama düşünceyi içine alır; göz bir noktadan öte bir şey değildir, ama fersah fersah uzamları kucaklar.


✔Bazı bazı, bir dakikalık olay bütün bir yılı dolduran olaylardan çok daha etkili olur.


✔Odam mutluluğumu içine alamayacak kadar dar geliyordu bana; açılmak için tüm doğaya gereksinim vardı.


✔Aşkı hep kırla birleştirmişler, iyi de etmişler: Mavi gök, kokular, çiçekler, meltemler, tarlaların ya da koruların gözler kamaştıran yalnızlığı kadar hiçbir şey çerçeveleyemez sevilen kadını.


✔Tutkular duygulara karşı güçlü kılar insanı.


✔En sonunda bir az toparladım kendimi, çevreme baktım, herkesin yaşamının benim yıkılışım üzerinde bir an bile durmadan sürüp gitmesine şaştım.


✔Daha dün ruhlarının yalnızlığında hasta odalarının loşluğunda çabucak ölmeyi arzulayanlar, başkalarının yaşamını ve mutluluğunu görünce nasıl da yaşamak istiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder